Warsztaty dla nauczycieli polonijnych – 2014

W niedzielne przedpołudnie, 12 października br., program „Cała Polonia czyta dzieciom” w sposób wyjątkowy powitał nowy rok szkolny. Z okazji Dnia Edukacji Narodowej w Polskiej Szkole „Forum” w Madrycie odbyły się warsztaty metodyczne „Nasza Czytająca Szkoła”. Przygotowała je i poprowadziła p. Magdalena Dębowska, koordynatorka programu.

20141012_123652

Były to pierwsze z serii bezpłatnych szkoleń dla polonijnej kadry nauczycielskiej, mających na celu propagowanie w naszych szkołach idei głośnego czytania dzieciom. Idea ta już od 2011 roku cieszy się w Polsce niesłabnącą popularnością. Do programów Fundacji ABCXXI „Czytające szkoły” i „Czytające przedszkola” przystąpiło już ponad 5.800 Placówek.

Celem niedzielnego spotkania było zaznajomienie uczestników z tymi programami oraz kampanią społeczną „Mądra szkoła czyta dzieciom”, a także omówienie problemów, które napotykają szkoły polonijne przy włączaniu głośnego czytania w ramy zajęć. Dzięki jego warsztatowej formie uczestnicy mogli podzielić się swoimi wątpliwościami oraz realnie spojrzeć na wytyczne Fundacji.

Wymiana doświadczeń była tym ciekawsza, iż czynnie uczestniczyło w niej aż 18 nauczycielek uczących w różnych grupach wiekowych oraz w różnych szkołach polonijnych.

Zachęcamy śledzić naszą stronę, gdyż wkrótce pojawią się następne ciekawe tematy i imprezy.

Dyrekcja szkoły.